tražimo ZLATNOG SPONZORA

Zlatni sponzor portala TOP100 prije svega treba biti svojim djelovanjem usmjeren prema poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova).

Tražimo  ZLATNOG SPONZORA – POSLOVNU BANKU koja članovima portala TOP100 može ponuditi (nešto ili sve od navedenog):

–   besplatno vođenje računa (za fizičke osobe i za registrirane poslovne subjekte u RH)

–   besplatno savjetovanje pri izradi poslovnog plana i procjenu isplativosti

–   najnižu i fiksnu kamatu, bez valutne klauzule, na kredite za poslovne projekte (gradnju, sirovine, strojeve, opremu….)

–   besplatnu obradu kreditnog zahtjeva i dodjele kredita

–   besplatnu mogućnost reprograma kredita i produljenja otplatnog roka

–   POTICANJE PODUZETNIŠTVA – kreditiranje klijenta početnika, koji želi otvoriti OPG, obrt ili trgovačko društvo – uvjet: navršenih 20 godina, završena srednja škola, izrađen poslovni plan i potvrda o nekažnjavanju – kredit se dodjeljuje do visine 150.000,00 kuna, uz godinu dana počeka, uz kamatu 2-4% – bez dodatnih osiguranja naplate. Banka procjenjuje klijenta i njegov poslovni plan, te dodjeljuje kredit po svojoj procjeni. Banka ima nadzor nad trošenjem sredstava iz kredita i vlasništvo nad strojevima i opremom kupljenim sredstvima iz kredita. Banka je ujedno i financijski savjetnik klijenta. Ovakvi krediti mogu potaknuti mnoge mlade nezaposlene osobe da se odluče na samostalan posao za kojeg imaju dobru ideju, ali nemaju početan kapital. Banka bi za tu namjenu trebala izdvojiti određena sredstva na godišnjoj razini, npr. 5.000.000,00 za 2016-tu godinu (dovoljno za cca 50 kredita po 100.000,00 kn). Obzirom da banka nema dodatno osiguranje naplate kredita, može se dogoditi da se kredit ne vrati, ili ne vrati u potpunosti – to je rizik kojeg banka preuzima na sebe. Iskustva iz Njemačke pokrajine Bavarske koja daje takve kredite su pozitivna – preko 90% kredita se vraća. Kod nas zasad nijedna banka ne kreditira takve projekte, iako je svima poznato da je malo i srednje poduzetništvo, kao i mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva pokretač gospodarstva u cjelini. Sve banke i financijske institucije igraju na sigurno i bitna im je jedino dobit – mi tražimo BANKU PARTNERA koja će riskirati dio dobiti za dobrobit društva u cjelini.